Андреас Пютман във всеки случай е доволен от това решение.

...
 Андреас Пютман във всеки случай е доволен от това решение.
Коментари Харесай

Бавария: кръст във всяко учреждение

 Андреас Пютман във всеки случай е удовлетворен от това решение. Вярващият християнин търгува с църковни такъми и знаци. Понастоящем бизнесът на компанията Шрайбмайер в Мюнхен върви добре. „ Най-добре вървят семплите дървени кръстове без разпнатия Христос “, споделя шефът на компанията Андреас Пютман.
Баварският министър-председател Маркус Зьодер от ХСС направи възторг в края на април: неговият кабинет одобри единомислещо, че от 1 юни в предверието на всички локални институции би трябвало да бъде подложен кръст. 

Кръстът като знак

Зьодер пръв даде образец и окачи демонстративно в предверието на държавната канцелария в Мюнхен християнския кръст и провокира остри разногласия в цяла Германия. Той се аргументира с това, че кръстът не е единствено знак на една вяра, а част от „ историческо-културната еднаквост " и характерност на Бавария. Всеки втори баварски жител изповядва католицизма, други 20 % са протестанти. Навсякъде в Бавария човек може да види разпятия.

През октомври в Бавария ще се проведат локални избори. Партията на Маркус Зьодер е обичайно преобладаващата политическа мощ - доста постоянно ХСС печели над 50 % от гласовете. Понастоящем обаче поддръжката за партията се движи малко над 40 % и много критици упрекват нейния водач и министър-председател на провинцията, че слагането на християнския кръст в държавните институции е част от предизборната му битка.

„ Религията е нещо персонално. Маркус Зьодер се изявява един път като управител, и един път като мисионер ", споделя по този мотив председателката на баварската секта на Зелените Катарина Шулце. Обвиняват Зьодер също и в нарушаване на правилото за разделението между църквата и страната. 
 Markus Söder mit Kreuz in Staatskanzlei (picture alliance/dpa/P. Kneffel)
Маркус Зьодер с кръста в държавната канцелария на Бавария

От самото начало църквите реагираха разнопосочно на мярката. Архиепископът на Мюнхен и Фрайзинг кардинал Маркс разкритикува остро решението: който гледа на кръста единствено като на културен знак, явно не схваща защо става въпрос, съобщи той пред " Зюддойче Цайтунг ". Според него не е работа на страната да изяснява какво значи кръстът. А католическият свещеник на Регенсбург Рудолф Фодерхолцер приветства решението за слагането на кръста: „ Не виждам нищо неприятно в признаването на кръста като знак на християнската религия, която характеризира фундаментите на нашето взаимно битие - даже и от партийно-политическа позиция “, разяснява той пред Дъждовни води.

Критики от разнообразни страни

Имамът и ръководител на „ Мюнхенския ислямски конгрес “ Бенямин Идрис споделя п този мотив, че се усеща изолиран и отблъснат “. Според него решението е политически стимулирано: „ Този декрет е популистки отговор на популистката „ Алтернатива за Германия ", която желае да маргинализира мюсюлманите “, споделя той.
 Kreuzerlass in Bayern Tarek Carls (DW/V. Witting)
Тарек Карлс провежда подписка против задължението за слагане на кръстове

Тарек Карлс също счита, че Маркус Зьодер е тръгнал на лов за гласоподаватели в дясноконсервативния политически набор и употребява Христовия кръст за користни цели. 23-годишният студент по психология в университета в Регенсбург провежда подписка в интернет против наложителното окачване на кръстове в публичните институции. Дотук самодейността му е събрала над 52 000 подписа. Карлс не желае да допусне в предверието на неговия университет да бъда окачен кръст. „ Засилването на въздействието на „ Алтернатива за Германия “ очевидно слага ХСС натясно, а той пък злоупотребява с кръста като на ниска цена избирателен знак “, показва студентът.  

 

Правителството на Бавария обаче очевидно не взема толкоз насериозно тематиката. По данни на провинциалното Вътрешно министерство, над 1000 публични институции са изразили подготвеност да окачат кръстове от 1 юни. Санкции за неспазване на наредбата обаче не се плануват.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР